Festival USE THE C!TY odštartuje dnes v Kartónovom meste

24.05.2012 Košice

Košice 24. mája (TASR) - Jedinečný festival svojho druhu na Slovensku - USE THE C!TY –Uži si mesto!, už po štvrtýkrát prebudí verejný priestor zo zimného spánku a Košice sa až do 27. mája stanú dejiskom umenia vo verejnom priestore i zábavy.

Festival USE THE C!TY sa oficiálne otvára už dnes o 20.00 h na Námestí osloboditeľov. „Tohtoročný festival bude ešte tvorivejší a zábavnejší. Podarilo sa nám do Košíc prilákať zahraničných umelcov z Ruska, Rakúska či Nemecka. Na Architektonickom pikniku a Pecha-Kucha night budeme diskutovať o architektúre, umení a verejnom priestore. Po rokoch práce začína festival rezonovať aj vo verejnosti, o čom svedčí veľký záujem hudobníkov, tanečníkov i dobrovoľníkov,“ povedal dramaturg a manažér festivalu USE THE C!TY, Christian Potiron.

Pred obchodným centrom na Námestí osloboditeľov vyrastlo netradičné Kartónové mesto, ktoré postavila ruská umelecká skupina dizajnérov a kreatívcov Cardboardia. Mesto z kartónu sa zároveň stane epicentrom festivalu. „Nájdete tu presťahovaný výmenník so svojimi aktivitami, dizajnérov a architektov z Dni architektúry a dizajnu,“ spresnil Potiron. Mobilný kultúrny stánok KulTour pri Kartónovom meste bude slúžiť ako informačná základňa festivalu a miesto na stretnutie s umelcami počas organizovaných prezentácií a diskusií s verejnosťou.

Súčasťou festivalu bude aj podujatie Mesto plné hudby. „Cieľom je zaplniť mesto živou hudbou všetkých žánrov a umožniť každému slobodne si užiť a vychutnať túto špecifickú atmosféru, keď sa centrum mesta premení na veľké koncertné javisko. Na našu výzvu zareagovalo takmer 60 hudobníkov, od deathmetalovej kapely až po cirkevný zbor a od seniorského zboru až po dychový orchester mladých, čo nás veľmi milo prekvapilo,“ doplnil Ján Hološ z organizačného tímu USE THE C!TY. Príležitosť dostane aj mobilný kultúrny stánok KulTour, ktorý sa v rámci podujatia Mesto plné hudby predstaví pred obchodným centrom na Námestí osloboditeľov s vlastným hudobným programom. Košičania sa môžu tešiť aj na už tradičné Koncerty v električke, ktoré v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Košice spríjemnia cestovanie električkou č. 6. Ponúknu desiatky lokálnych a niekoľko slovenských a zahraničných kapiel.

Po týždňovej príprave sa predstavia aj tunajší telesne zdatní tanečníci a športovci pod vedením rakúskeho súboru Willi Dorner v šokujúcom pohybovom predstavení Bodies in urban spaces (Telá v meste). „Pôjde o pohybujúci sa sprievod, vytvorený pre skupinu lokálnych tanečníkov, akrobatov, breakdancerov či horolezcov, ktorí povedú divákov cez vybrané časti verejných a poloverejných priestorov. Reťazec týchto zásahov do mestského prostredia sa bude konať rýchlo a len na krátky čas, čo umožní divákovi vnímať rovnaký priestor alebo miesto v novom svetle, úplne inak,“ priblížil ďalej dramaturg festivalu.

Vďaka festivalu USE THE C!TY ožijú aj telefónne búdky. Košické Divadlo na Peróne využije existujúce telefónne búdky na Hlavnej ulici, ktoré v súčasnosti nespĺňajú svoj pôvodný účel a sú bez telefónnych aparátov. Deväť telefónnych búdok sa premení na javisko a priestor krátkodobej výtvarnej inštalácie s hereckou akciou.

Záver festivalu USE THE C!TY už tradične patrí deťom. V nedeľu, 27. mája na nich v Kartónovom meste čaká množstvo aktivít, ako súťaže, maľovanie, výroba masiek, predstavenie Bábkového divadla Košice Janko a mrakohrad spojené s workshopom.
 

Vyberte región